Traumaközpont és az emberkereskedelem pszichológiai aspektusai

2020. augusztus 18. | emberkereskedelem , nehagyd

Magyar állampolgárok sajnos belföldön és külföldön egyaránt gyakran válnak kizsákmányolás, emberkereskedelem áldozatává. A Traumaközpont indulása óta fontosnak tartjuk, hogy az emberkereskedelem magyar állampolgárságú túlélőit segítsük abban, hogy az őket támogató pszicho-szociális szakemberek segítségével fel tudják dolgozni a velük történteket, újra tudják fogalmazni önmagukat, céljaikat és sikeres megküzdési stratégiát alakítsanak ki.

Számukra amellett, hogy eddig is kedvezményes, rászorultsági alapon nyújtott pszichológiai tanácsadást kínáltunk, új tevékenységeket indítottunk a prevenció és figyelemfelhívás területén is.

2020. június 1-je és 2023. március 31-e között a Traumaközpont partnerként vett részt a Ne hagyd, ne tedd! – emberkereskedelem elleni kampány* című projektben, amely 2023. március 31-ig tartott. A projekt megvalósítása során szervezetünk leginkább a következő kettő komponens sikeresen megvalósításán dolgozik:

  1. Kutatás a hazai emberkereskedelem jelenségéről és a segítő ellátórendszerről, kifejezett fókusszal a pszichológiai mozgatórugókra. Egy olyan könnyen használható kézikönyvet szeretnénk elkészíteni, amely nemcsak a szélesebb nyilvánosságot segíti abban, hogy megértse miért és hogyan lesz valaki emberkereskedelem áldozata, hogyan kerül csapdahelyzetekbe és miért túlságosan leegyszerűsítőek a jelenségről kialakult, társadalmunkban széles körben elterjedt sztereotípiák, hanem magukat a veszélyben lévőket és közvetlen környezetüket is tájékoztatni szeretnénk, hogy milyen, a veszélyről árulkodó jelekre érdemes figyelni és milyen segítő lépéseket tudnak megtenni.
  2. Közvetlen, interaktív módon zajló találkozások, foglalkozások, előadások során kívánjuk egyrészt a középiskolás korosztályt érzékenyíteni a témára és felkészíteni őket, hogy milyen módon tudnak saját társaiknak segíteni és mire figyeljenek, hogy ők maguk ne sodródjanak kizsákmányoló helyzetbe; másrészt a középiskolás korosztály körül működő jelzőrendszeri tagok számára szeretnénk hasznos, a gyakorlatban is alkalmazható eszközöket átadni. Ezen tevékenységünk keretében a 2020-as őszi félévtől kezdődően 2020 november végéig hetente két napot ilyen foglalkozások lebonyolításával fogunk tölteni.

A Traumaközpontban fontos küldetésünknek tartjuk, hogy az emberkereskedelem túlélőivel dolgozó szakemberek megfelelően tájékozottak és jártasak legyenek a pszichológiai elsősegély és a trauma-tudatos segítségnyújtás területén, valamint, hogy a pszichológiai állapotfelmérés fontossága elismerésre kerüljön a hazai segítő rendszerek működése során.

Továbbá, tekintettel arra, hogy Magyarország a szexuális és munkacélú kizsákmányolás területén erőteljesen érintett, életmentő lehet az, ha a fiatalabb korosztály tisztában van a jelenséggel, illetve azzal, hogyan tud magán és társain segíteni.

Weboldalunkon 2020 őszétől kezdődően folyamatosan elkezdjük közzétenni a Traumaközpont által készített információs anyagokat és beszámolunk az interaktív foglalkozásainkról is:

Kiszolgáltatottság naplók:

A kampányhoz tartozó weboldalak:

Belső Biztonsági Alap és a Belügyminisztérium (http://belugyialapok.hu/alapok/belso-biztonsagi-alap) társfinanszírozásával megvalósuló BBA-5.1.6/10-2019-00001 azonosító számú projekt, amelyben a konzorciumvezető az IOM (International Organization for Migration) budapesti képviselete. A Traumaközpont Közhasznú Nonprofit Kft. által kapott támogatás összege 27.170.724 Forint, támogatás teljes összege 197 098 868 Ft. A támogatás mértéke a projekt elszámolható költségének 100%-a, melyből 75% a Belső Biztonsági Alap, 25% pedig a Belügyminisztérium hozzájárulása.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!