Terápiák

Elsősorban olyan kliensek bejelentkezését várjuk, akiknek a traumák és azok utóhatásainak feldolgozásában pszichológiai segítségre van szüksége. Ilyen traumák lehetnek:

 • szexuális visszaélés,
 • gyermek vagy felnőttkori lelki vagy fizikai bántalmazás, elhanyagolás,
 • áldozati érintettség emberkereskedelemben, bűncselekményben,
 • érintettség balesetben, természeti katasztrófában,
 • társadalmi kirekesztés, megbélyegzés,
 • pandémia okozta traumatikus helyzetek.

Szervezetünk nonprofit formában működik, és kiemelt célként kezeli, hogy a terápiás segítség ne legyen kiváltság, ezért a hátrányos helyzetű, korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkező személyeknek is igyekszünk segítséget nyújtani azáltal, hogy a piaci árnál kedvezményesebb árú ellátást is biztosítunk.

A Traumaközpont kapacitásai korlátozottak, ezért a bejelentkezést követően sajnos nem tudunk azonnali segítséget nyújtani. Minden hozzánk érkező megkeresésre válaszolunk, igény esetén pedig a terápiás igényeket rögzítjük egy várólistás rendszerben. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amint egy terápiás folyamat zárul és kapacitásunk szabadul fel, értesítjük a várólistán legrégebb óta várakozó kliensünket.

Bejelentkezés piaci áron elérhető terápiára

Kedvezményes terápia: Jelenleg nincs lehetőség várólistára jelentkezni. Amint lesz, a bejelentkezést újból megnyitjuk. A várólistára való jelentkezés átmenetileg szünetel. Köszönjük a türelmet!

Leggyakrabban felmerülő kérdéseink listáját ide kattintva találja.

Ha úgy érzi, segítségre van szüksége, vegye fel velünk a kapcsolatot ide kattintva.

Általános információk

 • Mi a különbség a pszichológus és a pszichiáter között?

  A pszichiáter orvosi diplomával rendelkezik, a pszichológus pszichológia szakot végzett. Megfelelő szakirányú képzettséggel pszichológus és pszichiáter is végezhet terápiás munkát. Gyógyszeres kezelést azonban csak pszichiáter írhat elő.

 • Mi a pszichoterápia?

  A pszichoterápia a segítő kapcsolatok egyike, mely gyógyító célú beavatkozás közvetlen kommunikáció segítségével. Élőmunka-igényes eljárás, amelynek során a fő hatótényező a módszeren kívül maga a terapeuta személyisége. Bővebben itt olvashat a kérdésről.

 • Mi történik az első interjú alkalmával?

  A bejelentkezést és időpont egyeztetést követően egy első interjúra kerül sor. Az első interjú egy folyamat, ami általában egy, de előfordulhat, hogy több alkalmat vesz igénybe. Ez egy beszélgetés, melynek során a kliens összefoglalja milyen problémával, nehézséggel, önismereti kérdéssel érkezett és a terapeuta ajánlásokat tesz a terápiás lehetőségeket illetően. Az első interjú után mindenkinek van lehetősége eldönteni közösen szeretnék-e folytatni a terápiás folyamatot. A terapeuta, többek közt, mérlegeli, hogy a kliens problémája az ő kompetenciái közé tartozik-e, a kliens pedig döntést hoz arról, hogy a terapeuta személye, módszerei és az ajánlott terápiás terv megfelelőek-e a számára. A fentiek alapján egy szóbeli megállapodást köt a kliens és a terapeuta a terápia céljáról, módszeréről, gyakoriságáról és hosszáról.

 • Mire jó a terápiás szerződés?

  A terápiás szerződés a kliens és terapeuta között jön létre, amelynek célja, hogy a terápiás folyamat kereteit kialakítsák és írásba foglalják. Az első interjú során átbeszélik a terápia célját és módszerét, az ülések időtartamát, helyszínét, valamint a praktikus kérdéseket (lemondás, fizetés stb.) is.
  A terápiás szerződés tájákoztatást ad a titoktartásról is, amely a terapeutát kötelezi, ugyanis minden ami az ülés során elhangzik az szigorúan bizalmas. Miután mindezekről megegyeztek a felek, ezután kerül aláírásra a szerződés.

 • Hogy néz ki egy terápiás rendelő?

  A berendezés barátságos, otthonos, inkább irodára vagy lakószobára hasonlít, mintsem orvosi rendelőre. Minden rendelés egy önálló helyiségben zajlik, ahol csak a terápiában részt vevő személyek tartózkodhatnak. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kliensek teljes ittléte alatt érvényesüljenek a beteg személyiségi jogai. A Traumaközpont rendelőjéről ide kattintva tudhat meg többet.

 • Milyen hosszú egy terápiás alkalom?

  Általában 50 perc.

Szűkebb szakterületünk

 • Milyen problémákkal érdemes a Traumaközponthoz fordulnom?

  A Traumaközpont csapata a traumák és azok utóhatásainak feldolgozására specializálódott. További információ itt érhető el.

 • Honnan tudhatom, hogy egy családtagom, ismerősöm, barátom PTSD-s? Mik a tünetei?

  A PTSD-ről bővebben az alábbi blogbejegyzésben olvashat, ahol további információt talál a tünetek kapcsán is.

 • Mi a burnout vagy kiégés?

  A burnout, vagyis kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amelynek vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A kiégés hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki. Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg. A burnoutról bővebben ide kattintva olvashat.

 • A mai világ olyan stresszes, honnan tudom, hogy ez már sok és segítséget kellene kérnem?

  Amikor a stressz már komolyabb fizikai tüneteket mutat, mint például a fejfájás, gyomorfájdalmak, szédülés, fokozott izzadás vagy alvászavar, akkor érdemes kideríteni, hogy mi is lehet a stressz forrása, illetve hogyan lehetne kezelni.


 • Mi az a mentálhigiéné?

  A mentálhigiéné, ami tulajdonképpen a lelki egészség megőrzésének tudományát jelenti, elsődlegesen a prevencióval kívánja fenntartani lelkünk kiegyensúlyozottságát, hiszen ha időben megelőzzük a bajt, el sem jutunk addig, hogy felboruljon lelki egészségünk. Viszont ha ez mégis megtörténne, az időbeli orvoslással és azzal, hogy útmutatásért szakemberhez fordulunk, megszüntethetjük a napjainkat megkeserítő lelki problémákat és újra harmóniában élhetünk magunkkal és a világgal.

 • Milyen módszerekkel dolgoznak a Traumaközpontban?

  A Traumaközpont csapatában különböző megközelítéssel dolgozó szakemberek dolgoznak, így több féle terápiás módszerrel tudunk segíteni. EMDR, Integratív Trauma terápia, Trauma fókuszú Kognitív viselkedésterápia, Fókuszált pszichodinamikus terápia, gyászfeldolgozás, hipnoterápia, Gestalt terápia, illetve szükség esetén, gyógyszeres terápia.

Praktikus kérdések

 • Mennyibe kerül a terápia?

  Aki piaci ár alapú terápiára jelentkezik be, a terapeuták oldalán tudja megtekinteni a szolgáltatás árát, amely általánosságban 12.000 - 18.000Ft közt mozog.

  A hátrányos helyzetű, korlátozott anyagi lehetőségekkel rendelkező személyeknek igyekszünk segítséget nyújtani azáltal, hogy a piaci árnál kedvezményesebb, rászorultsági alapon működő ellátást is nyújtunk. Erre való igényt a bejelentkezéskor szükséges jelezni, majd a részletek a terapeutánkkal való első találkozók alkalmával kerülnek tisztázásra.

 • Hogyan tudok bejelentkezni terápiára?

  Kérjük, írjon nekünk az info@traumakozpont.hu e-mail címre. Fontos, hogy minél részletesebben írja le a panaszait, illetve, hogy miben kéri a segítségünket. Ügyeljen arra, hogy az elérhetőségét pontosan adja meg, hiszen a Traumaközpont munkatársa ezen keresztül fogja felvenni Önnel a kapcsolatot.

 • Mi történik a Traumaközponthoz való bejelentkezésem után?

  A megadott elérhetőségén fogja Önnel felvenni a kapcsolatot a Traumaközpont a lehetőségeinkhez képesti leghamarabb időpontban. Amennyiben szükséges, további kérdéseket is felteszünk Önnek, majd megadjuk annak a terapeutánknak az elérhetőségét, aki megpróbál segítséget nyújtani. A terapeutával Önnek kell felvennie a kapcsolatot, hogy időpontot egyeztessenek az ún. első interjúra (erről bővebb információ olvasható a 3. Mi történik az első interjú alkalmával? kérdés alatt).

 • Megvan az időpontom az első interjúra, szükséges-e valamivel készülnöm?

  Az első interjúra való felkészülésként és, hogy tudja mire számítson, javasoljuk, hogy tekintse át a weboldalunkon szereplő hasznos információkat. Külön kiemeljük, hogy a Traumaközpont egy meghatározott szakmai tudással és kapacitással rendelkezik, amely azt is jelentheti, hogy az állapotfelmérés során az kerül megállapításra, hogy nem mi tudjuk a legjobb segítséget nyújtani. Továbbá, fontos információ még, hogy a Traumaközpont a piaci árnál kedvezményesebb, rászorultsági alapon működő ellátást is nyújt, így a terapeutánk majd azt is szeretné átbeszélni Önnel, hogy a terápiás költségekhez mekkora hozzájárulást tud megengedni.

 • Milyen gyakran kell terápiára járnom és mennyi ideig?

  A terápia egy megállapodás megkötésével indul, amelynek során a kliens és a terapeuta rögzíti a terápiás módszert, az ülések idejét és gyakoriságát, valamint a terápia várható hosszát. Általánosságban elmondható, hogy a Traumaközpontban 20 alkalmas, 3-4 hónapos rövid terápiára van lehetőség, melyben fókuszáltan a feldolgozást segítjük elő, azonban hosszú távú kísérésre nincs lehetőségünk.

 • Ki tartja a terápiát?

  Terápiát kizárólag megfelelő képesítés birtokában lehetséges tartani. A terapeuta lehet pszichológus és pszichiáter is. A Traumaközpont terapeutáiról további információ ezen a linken érhető el.

 • Családtagként nekem is részt kell vennem a terápián?

  Indokolt esetekben az első beszélgetések után a szakember dönthet úgy, hogy a kliens számára a legnagyobb segítséget az jelenti, ha a közvetlen családja is részt vesz vele együtt a terápiában, azaz családterápiára van szükség. Arról, hogy hogyan tudja családtagként támogatni a terápiát, ide kattintva olvashat bővebben.

 • A terapeutát én választom magamnak?

  A Traumaközpont minden esetben az adott kliens problémái kapcsán leginkább jártas, elérhető terapeutát javasolja. Amennyiben azonban a Traumaközpont terapeutái közül van olyan, akivel kifejezett kívánsága, hogy együtt dolgozzanak, akkor ezt a kapcsolatfelvételkor legyen szíves jelezni. Amennyiben a szabad kapacitások, a tünetegyüttes és a terapeuta szakértelme összhangba hozható az Ön kérésével, akkor annak természetesen igyekszünk eleget tenni.

 • Hova fordulhatok, ha nem vagyok elégedett a szolgáltatással, a terapeutámmal?

  A terápiás munka során fontos alapelv, hogy a kliens akár a terapeutával kapcsolatosan felmerülő problémáit is felhozza, igyekszik azt megbeszélni. További panaszával a kliens a Traumaközpont vezető tisztségviselőjéhez fordulhat az info@traumakozpont.hu e-mail címre írt és az ügyvezetőnek címzett írásos megkereséssel. Az ügyvezető a panaszokat a szervezet Szakmai Etikai Szabályzatának megfelelően vizsgálja ki.

 • Terápiára járok a Traumaközponthoz, le tudom mondani az időpontomat?

  Az ülés lemondását a kliens legkésőbb az időpont előtt 48 órával előre jelezze közvetlenül a terapeutánál. A 48 órán belüli lemondás esetén a kliens köteles kifizetni az elmaradt ülés díját. Kivételt képeznek a vis maior esetek, amikor valamilyen előre nem látott kényszerítő körülmény miatt marad el az ülés.