Interaktív foglalkozások az emberkereskedelemről

2021. május 14. | emberkereskedelem , nehagyd

A Traumaközpont a Ne hagyd, ne tedd! emberkereskedelem elleni kampány* egyik elemeként oktatási intézményekben és gyermekotthonokban tart interaktív előadásokat ismeretterjesztés céljából 2020. ősze óta. Az eseményekre a koronavírus-járvány miatt digitális formában, online kerül sor. Az előadásokkal a projekt eddig 507 főt ért el, diákokat (411 fő) és pedagógusokat, iskolai szociális segítőket, védőnőket, iskolapszichológusokat egyaránt (96 fő) eddig 16 intézményben. Az előadásokkal Budapest, Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyei intézményeket kerestünk fel.

A Traumaközpont kríziskezelő szakpszichológusa, Sebestyén Árpád a lélektani jellegzetességekre, mozgatórugókra összpontosítva, elsősorban az áldozatok nehézségeit emeli ki az órákon (az áldozathibáztatás elkerülése céljával), főleg kiscsoportos formájú, interaktív feldolgozást és visszajelzéseket lehetővé téve. Ugyanakkor hangsúlyt kapnak az elkövetők személyiségjegyei is a becserkészés megakadályozása érdekében, mindig kiemelve az emberkereskedelembe való bevonódás megelőzésének alapismérveit: a teljeskörű tájékozódást, a türelmet, kivárást és a megbízható társas támasz mindig jótékony hatását, hangsúlyozva, ezáltal a 3 „T”, mint prevenció elengedhetetlen fontosságát.

Az eddigi tapasztalatok alapján a diákok és az ellátórendszer tagjai is szívesen vesznek részt az ismeretterjesztő alkalmakon, az esetek legnagyobb hányadában nagyon aktívak és közreműködőek.

Az interaktív előadások az IOM munkatársaival közösen és a Magyar Rendőrség munkatársainak közreműködésével valósulnak meg. A kampányban részt vevő előadók közötti együttműködés kitűnő, támogatják egymást, egymást kiegészítve segítik a témák kibontását. A rendőrkapitányságok munkatársai rendszeresen megosztják tapasztalataikat és tudásukat az áldozatokra leselkedő veszélyekre vonatkozóan.

Bővebben a Traumaközpont emberkereskedelem ellenes munkájáról

 

*A foglalkozások a Belső Biztonsági Alap és a Belügyminisztérium (http://belugyialapok.hu/alapok/belso-biztonsagi-alap) társfinanszírozásával valósulnak meg a BBA-5.1.6/10-2019-00001 azonosító számú projekt keretében.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!