Traumatudatos segítségnyújtás

Két napos, intenzív, online képzés a Traumaközpont szervezésében

Segítőként, szociális szakemberként, oktatóként vagy bármilyen más emberi kapcsolaton alapuló foglalkozás során különböző sorsú, hátterű, kultúrájú emberekkel találkozhatunk. A traumatudatos segítés figyelembe veszi a traumák viselkedésre, kommunikációra, kapcsolódásra, bizalomra és az élet egyéb aspektusaira gyakorolt hatását. Ez egy szemlélet, ami a traumáról való tudáson keresztül segít közelebb kerülni klienseink néha nehezen érthető reakcióihoz és a támogatás hatékonyabb megtervezéséhez. A traumatudatos segítségnyújtás képzés fókuszában tehát nem a traumával kapcsolatos tünetek kezelése áll, hanem különböző szolgáltatások, oly módon való megszervezése és kivitelezése, hogy olyan személyek számára is megfelelő és elérhető legyen, akik elképzelhető, hogy korábban traumatizálódtak.

A bevezető, kis csoportos képzés során egyaránt hangsúlyt fektetünk az elméletre és a gyakorlatra. Körbejárjuk jelenlegi tudományos kutatások és megfigyelések alapján, milyen következményei lehetnek a traumatizációnak idegrendszeri, mentális és érzelmi szempontból. Ezenkívül megvizsgáljuk, hogy ennek a tudásnak a tükrében milyen beavatkozásokkal, módszerekkel lehet a segítségnyújtást alakítani a hatékonyság, illetve a későbbi problémák megelőzésének érdekében. Feltérképezzük, hogy a traumákat átélt személyekkel való munkának milyen hatásai lehetnek a velük foglalkozó szakemberekre egyéni és rendszer szinten, illetve mire érdemes odafigyelni a segítők mentális egészsége megőrzésének érdekében.

Ki tartja a képzést?

A képzést Gerlinger Lilla a Traumaközpont klinikai szakpszichológusa, pszichoterapeuta jelölt és Richter Júlia klinikai szakpszichológus, EMDR terapeuta, a Traumaközpont szakmai koordinátora tartják.

Gerlinger Lilla: „Pályám első 8 évében egy onkopszichológiai team tagjaként dolgoztam daganatos betegekkel. A Traumaközpontban gyakran találkozom erőszakos cselekmények túlélőivel, magánrendelésemen pedig több olyan személlyel is, akik a hazájukat kényszerültek elhagyni különböző fájdalmas okokból. A traumának sokféle arca van: képes hosszan, csendben lapulni, és hangosan, intenzíven előtörni. A traumatikus élmények gyakran nehezen megfogalmazhatóak, hol szinte észrevehetetlenek, hol egészen zsigeriek. A jelenbeli tapasztalatok olykor váratlanul nyitnak kaput a múlt beömlő érzéseinek, amelynek hátterében gyakran jelen van annak az ijesztő élménye is, hogy egyedül maradtunk a bajban.”

Richter Júlia: „Közel tíz éve dolgozom különböző traumatikus helyzetek túlélőivel. Eddigi munkáim során gyakran tapasztaltam, hogy a trauma lehetséges következményeiről való tudás nem csak a pszichológusok munkáját segíti, hanem minden szakemberét, aki olyan közegben dolgozik, ahol találkozhat traumát átélt személyekkel. A traumatudatos gondolkodás bizonyos területeken alapvető szemléletváltást eredményezhet.”

 

A képzés tematikája:

  • Mit nevezünk pszichológiai szempontból traumának?
  • Hogyan kapcsolódik a trauma és a stressz?
  • A pszichotrauma lehetséges idegrendszeri, mentális, érzelmi következményei
  • A PTSD jellegzetességei és a gyógyulás lehetőségei
  • Fejlődési trauma és kötődés
  • Traumatudatos szemléletmód
  • Az érzelemszabályozás
  • Traumatudatos ellátás alapvetései, lehetőségei
  • Másodlagos traumatizáció, a segítők mentális egészsége

Bekapcsolódás feltételei:

A képzésen való részvételhez csak nyitottságra és kíváncsiságra van szükség, semmilyen előképzettség vagy tudás nem szükséges. Tekintettel arra, hogy a képzés online és interaktív formában valósul meg, ezért a részvevőknek működő kamerával és mikrofonnal szükséges rendelkezniük.

Jelenleg nem indítunk képzést!

Ha értesülni szeretne a következő képzésünkről, kérjük, írjon nekünk az info@traumakozpont.hu-ra. Köszönjük!

Lemondási feltételek

A Traumaközpont lemondási feltételeit az alábbi linkre kattintva érheti el: www.traumakozpont.hu/lemondasi-feltetelek-kepzes-eseten

A jelentkezési űrlap kitöltésével és regisztrációjával Ön elfogadja a tájékoztatóban szereplő feltételeket.

Értékelés, a képzés sikeres elvégzésével megszerezhető dokumentum:

A képzés sikeres elvégzését TANÚSÍTVÁNY igazolja. A tanúsítvány kiállításának feltétele: részvétel a képzés teljes időtartamának legalább 80%-án.

Megjegyzés: Szabadpiaci képzés

A Traumaközpont felnőttképzési nyilvántartási száma: B/2020/003944

Panaszkezelés, ügyfélszolgálat:

Székhely és panaszügyintézés helye:

1133 Budapest, Kárpát utca 1/b,, 6. emelet, kapucsengő: 128

E-mail: info@traumakozpont.hu

Panaszkezelés esetén az 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről irányelvei a mérvadóak.

Továbbá a Traumaközpont munkatársai számára a szakmai etikai kódex betartása kötelező.

*A Traumaközpont fenntartja a jogot, hogy a képzést csak minimum 10 fő jelentkezése esetén indítsa el.

Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek más: miért féljek hát fölfödözni, ki vagyok?

Szophoklész: Oedipusz király

Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!