A fiatalok mentális egészségének támogatása a COVID-19 után 

A projekt lezárult.

A pandémia következtében kialakult krízishelyzet különösen érzékenyen érintette a 15-24 év közötti fiatalokat. A szigorítások és sorozatos karanténokkal járó elszigeteltség, a bizonytalanság és félelem miatti erős szorongás érzésével kellett megküzdeniük. A Traumaközpont 2022-ben induló új programja a fiatalok mentális egészségének támogatását célozza meg a COVID-19 okozta nehézségek árnyékában.

A program három fontos pillérre épül.

  • A fiatalok számára kedvezményesen elérhető egyéni és csoportos terápiák keretében nyújtunk pszichológiai segítséget. Amennyiben ez a lehetőség érdekelné, keressen minket az info@traumakozpont.hu email címen.
  • A program során külön hangsúlyt fektetünk a kortárs segítésre és a kortárs segítők képzésére. Ezért a felsőoktatási tanácsadóknak, kortárs segítőknek, szociális munkásoknak, valamint az érintett korosztállyal dolgozó szakembereknek biztosítunk kedvezményes traumatudatos segítségnyújtás képzéseket.
  • A program harmadik pilléreként a mentális egészséget és elősegítésének különböző aspektusait járjuk körül a Traumaközpont podcast sorozatánakősszel induló új évadában.
  1. Egyéni és csoportos terápiák

Lassan harmadik éve része az életünknek a COVID-19 által okozott pandémia és annak következményei, amely bizonyos módon és mértékben hatással volt és van mindannyiunk életére, mentális egészségünkre. A szociális távolságtartás, az elszigetelődés, az ismétlődő karanténok, a gyász és a félelem, a bizonytalanság, a megváltozott életkörülmények és jövőképek, az egzisztenciális szorongás csak néhány a pandémia azon közvetlen és közvetett hatásai közül, amelyekkel az elmúlt években szembesültünk. Egy ilyen krízisállapot kapcsán kiemelten fontos a mentális egészségünkre is hangsúlyt fektetni, rátekinteni az állapotainkra és megelőzni a további problémák kialakulását.

A Traumaközpont ezért a projekt keretében több, a mentális egészséget támogató csoportot indít.

A 15-18 éves korosztály számára Erőforrásaink címmel októberben indul 7 alkalmas önismereti csoport, amelynek célja, hogy a Covid-19 és a háborús helyzet okozta kamaszkori szorongások megoszthatóvá váljanak. Emellett a csoport abban is segítséget nyújt, hogy a kamaszok olyan eszközöket kapjanak, amelyek növelik rezilienciájukat és segítik a stresszel és a feszültséggel való megküzdést.

A 18-24 éves korosztály 5 alkalmas csoportokon vehet részt, amelyek a stresszkezelés, önszabályozás, stabilizáció, COVID-19 által okozott nehézségek feldolgozása témák köré szerveződnek.  A csoport beszélgetésre, közös gondolkodásra, csoportos és egyéni gyakorlatok, önsegítő technikák elsajátítására épül. A csoportok több felsőoktatási intézménnyel (Corvinus Egyetem, Károli Gáspár Református Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem, Pécsi Tudományegyetem) együttműködésben valósulnak meg.

A projekt a King Baudouin Foundation támogatásával valósul meg.