A test mindent számontart – Bessel van der Kolk munkássága

2020. július 20.

A Traumaközpont gondozásában készülő Kiút a traumából elnevezésű podcastsorozat második része július 31-étől lesz elérhető, melyben Richter Júlia, klinikai szakpszichológus, a Traumaközpont szakmai koordinátora készít interjút az epizód vendégével, V. Komlósi Annamáriával, az ELTE Pszichológiai Intézetének címzetes egyetemi tanárával, aki a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciójának elnöke. A beszélgetésben szó lesz a traumafeldolgozás modern megközelítéseiről, a világhírű traumakutató Bessel van der Kolk, A test mindent számontart című könyve alapján, melynek magyar kiadását vendégünk lektorálta.

Bessel van der Kolk holland származású pszichiáter, író, kutató és oktató. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban él. Az 1970-es évek óta folytat PTSD-vel kapcsolatos kutatásokat. Több mint százötven tudományos írást publikált, könyvei a traumával kapcsolatos szakirodalom fontos mérföldkövei.

Kutatásaiban kiemelt fontosságú a trauma utóhatásainak, valamint a gyermekek és felnőttek traumatikus eseményekhez való alkalmazkodásának vizsgálata. Az idegtudományi és kötődéselméleti kutatások eredményeinek felhasználásával tanulmányozta és dolgozta ki a traumatikus stressz kezelésének lehetőségeit. Olyan terápiás módszerekkel és eszközökkel dolgozik, melyek a traumatizált személyekkel folytatott munka során hatékonynak bizonyultak, mint az EMDR (szemmozgásokkal történő deszenzitizálás és újrafeldolgozás), a jóga, valamint az utóbbi években a neurofeedback (agyműködés optimalizálása az agyhullámok monitorozásán és azok kognitív befolyásolásán keresztül).

Van der Kolk volt az első kutató, aki az SSRI-ok (szelektív szerotonin visszavétel-gátlók, depresszió és szorongás kezelésére irányuló gyógyszercsoport) hatását vizsgálta a PTSD-vel diagnosztizált betegek körében. Tagja volt az első kutatócsoportnak, mely neurológiai képalkotó eljárással vizsgálta a trauma agyi folyamatokra gyakorolt hatását. Másik kimagasló eredménye, hogy elsőként kutatta a borderline személyiségzavar, a szándékos önsértés, valamint a kora gyermekkori trauma és elhanyagolás kapcsolatát, melyet mára már ismert jelenségként kezelünk.

A gyermekkori traumák következményeinek mélyebb megértése, hatékonyabb kezelése érdekében elindította a Nemzeti Gyermek Traumatikus Stressz Hálózatot (National Child Traumatic Stress Network), ami jelenleg körülbelül százötven központot finanszíroz az Egyesült Államokban, melyek a traumatikus élmények hatékony kezelésének kidolgozására és e módszerek széleskörű használatára specializálódtak.

1984-ben létrehozta az Amerikai Egyesült Államok egyik első klinikai és kutatóközpontját (Trauma Center), melynek fő célja a traumatikus stressz kutatása és kezelése. A Trauma Center szakemberei traumatizált gyerekek és felnőttek kezelésére szakosodtak, s olyan módszereket alkalmaznak, melyek bizonyítottan hatékonyak, valamint ennek bizonyítása érdekében folyamatosan kutatásokat is végeznek. Vizsgálják például a neurofeedback és az MDMA (az ecstasy hatóanyaga) viselkedésre, hangulatra, végrehajtó funkciókra gyakorolt hatását vizsgálja. Ezen felül az USA egész területén tartanak képzéseket mentálhigiénés szakembereknek, szülőknek, politikai döntéshozóknak, illetve rendészeti személyzetnek.

Hallgassa meg a Kiút a traumából podcastsorozat első epizódját, melyben a PTSD tudatosság napja (június 27.) alkalmából Richter Júlia beszélgetett a Traumaközpont szakértőivel a poszttraumás stressz-zavar kialakulásáról, tüneteiről és a terápiás lehetőségekről: https://traumakozpont.hu/kiut-a-traumabol-1-podcast-epizod

Az első epizód a következő felületeken is hallgatható:  Anchor Spotify Google Podcasts és  Apple Podcasts.

Források:

Bullard, D. (n.d.). Bessel van der Kolkon Trauma Interview. Retrieved July 14, 2020, from https://www.psychotherapy.net/interview/bessel-van-der-kolk-trauma

Good Therapy Editor Team. (2018). Bessel van der Kolk. Retrieved July 14, 2020 https://www.goodtherapy.org/famous-psychologists/bessel-van-der-kolk.html

Isabel Pastor Guzman (2019). How The Body Keeps The Score: An Interview with Dr. Bessel van der Kolk. BrainWorld. https://brainworldmagazine.com/how-the-body-keeps-the-score-an-interview-with-dr-bessel-van-der-kolk

van der Kolk, B. (2020). A test mindent számontart. Ursus Libris.

van der Kolk, B. (n.d.). Biography. Retrieved July 14, 2020, from https://www.besselvanderkolk.com/about/biography


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!