Traumáink megszelídítése tánccal: online nyílt óra minden érdeklődő számára

Vörös Anna | 2021. szeptember 27. | traumafeldolgozás , traumatudatosság

 

Online elérhető nyílt alkalommal jelentkezett a Praetorian Art and Health  Hogyan valósul meg egy trauma-tudatos táncos képzés? Milyen módon lehet traumákról beszélni tánc által? A Traumáink megszelídítése (Taming our Trauma) projekt célkitűzéseiről, eddigi tapasztalatairól számolnak be a résztvevő pszichológusok, táncosok, vizuális művészek és koreográfusok. 

A projekt célja a művészek művészetének rehabilitálása volt és ezzel egyidejűleg egy olyan működő, táncművészeti kreációs, illetve működési modellt kifejlesztése és dokumentálása, amelyben magas művészeti érték jön létre, de a művészeknek semmilyen szempontból nem szükséges szenvedniük a művészetükért, sőt, jobb állapotban távoznak, mint amilyenben akkor voltak, amikor a projektbe megérkeztek. Ezen célkitűzéseket sikeresen elérték, és ezen felül, a kiváló kommunikáció áramlásnak, a jól működő struktúrának és a traumatudatos megközelítés projektbe való alkalmazásának köszönhetően létrejött egy 53 perc hosszú koreográfiai anyag is, amelyet következőkben egy színházi darabbá formálnak majd. Ezt az előadást egy videóinstallációval, illetve fotó kiállítással egyidejűleg fogják bemutatni 2022 márciusában.

A projekt igen szerteágazó moduljai magukban foglalják a csoportos és egyéni konzultációt, tánc edzést, koreográfia – és művészi megjelenítést, testtudatosságot, krízisintervenciót, csapatépítést. A projekt különlegessége, hogy a trauma-tudatos táncos képzést külső szemlélőként több csatornán is nyomon követhetjük: egyrészt heti videós napló formájában mesélnek a táncosok élményeikről és érzéseikről, másfelől a közös munka gyümölcseként egy táncos darab is formát öltött. A csapat célja a videós anyagokból egy dokumentumfilm megalkotása, mely által mi, külső szemlélők is részesei lehetünk az élménynek. 

A Traumáink megszelídítése projektben a tánc és a traumafeldolgozás szorosan összekapcsolódnak. A videó első felében megismerkedhetünk a Traumaközpont klinikai szakpszichológusa, Gerlinger Lilla által a trauma-tudatos környezet szintjeiről és lehetséges megvalósulási formáiról, melyek lehetővé teszik a megtörtént traumákról való nyílt kommunikációt, és elsősorban a lelki sérülések megakadályozását. 

Nem csak lelkünkben, hanem testünkben is őrizzük a minket ért traumákat. Ez nonverbális utakon jelenhet meg, pl. szoros és zárt testtartásban, remegésben, izommerevségben, bizonytalan mozdulatvezetésben vagy más pánikreakciókban. Különösen a táncos világban, ahol nap, mint nap a művészek a testükkel dolgoznak, hangsúlyos annak figyelembe vétele, hogy a test különleges kommunikációs eszköz: lelkünk, pszichés állapotunk a testünket ért impulzusokon keresztül is formálódik, beszél, sérül vagy gyógyul. Testünk és lelkünk állapota elválaszthatatlan egymástól. 

Bertram Müller pszichoterapeuta, a Dachverband Tanz vezetőségének tagjaúgy fogalmazott: „A művészvilág kegyetlen légkörét jól ismerjük: gyakoriak a megalázások, a figyelmetlenségek, a lehetetlen elvárások… a táncosok szó szerint testükön hordozzák traumáikat”. 

A nyílt órán a projekt egyik pszichoterapeutája, Terry Hyde beszél arról, hogy a művészvilágban a megfelelési vágy, a tökéletességre törekvés, a siker, vagy egy pozíció megőrzése érdekében a táncosok gyakran teljesen elnyomják aktuális testi-lelki állapotukat, orvosi ellátást igénylő sérülésüket, és ezáltal komolyan kockáztatják egészségüket. 

Ezzel szemben a trauma-tudatos táncos légkör megtapasztalásáról így mesélt Thomas Rohe táncművész: 

„A táncos világban a szigorú menetrend miatt nincs ideje az oktatóknak arra, hogy a próba elején foglalkozzanak a táncosok aktuális lelkiállapotával. A projekt során tapasztaltam meg, hogy felszabadulttá és kreatívabbá tesz, hogy az óra elején komolyan érdeklődünk egymás hogylétéről. Ez a kezdés nem elveszi, hanem megduplázza az energiánkat, a motivációnkat az alkotáshoz. Egyáltalán nem elpazarolt idő!”

A csapat jövőbeli tervei közt szerepelnek installációk és színházi darabok alkotása, trauma-tudatos táncos workshopok, és ennek a szemléletmódnak minél szélesebb körű terjesztése, oktatása a táncos világban. A táncos kultúra megreformálásának lehetünk szemtanúi.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!