Mi a pszichoterápia?

2019. március 25.

A pszichoterápia a lelki eredetű problémák kezelésének egyik formája, mely jelentős szakmai tudást és felkészültséget igényel a segítő részéről. Ilyen tevékenységet megfelelő végzettséggel pszichológus vagy pszichiáter jogosult végezni.

Ahogyan egy beteg problémájához igazodva az orvos kiválasztja a megfelelő diagnosztikai és kezelési eljárásokat, úgy a pszichoterápiát végző szakember is a kliens problémáihoz, tüneteihez igazodva végzi tevékenységét. Bár szeretjük a gyors megoldásokat, számolnunk kell azzal, hogy a lelki problémák kezelése időigényes folyamat.

Nehézségeink általában nem egyik napról a másikra alakulnak ki, így elfogadásuk, feldolgozásuk, megoldásuk sem megy ilyen gyorsan. Egyén- és problémafüggő, hogy kinek mennyi idő kell a felépülésre.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a kezelés legalább heti egy 45-50 perces találkozást igényel a terapeuta és a kliens között. A folyamat egy első interjúval kezdődik, ahol a kliens egy biztonságos és nyugodt környezetben elmondhatja miben is kér segítséget, és a terapeutával közösen beszélik meg, hogy milyen keretek között, hogyan is zajlanak majd az ülések.

Kitűznek közösen egy terápiás célt, melynek elérése érdekében ún. terápiás szerződést kötnek. Ebben a megállapodásban meghatározzák, kinek mi a feladata, vállalása: rögzítik az ülések idejét, gyakoriságát, valamint a terápia várható hosszát.

Korábban igen elterjedt nézet volt, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez csak a bolondok járnak. Az igazság az, hogy lelki nehézségei miatt bárki kérhet segítséget, aki szükségesnek érzi, ettől még nem lesz bolond, sőt, sok esetben még csak beteg sem.

Ezért is hívjuk a hozzánk fordulókat klienseknek, mivel legtöbbször sokkal inkább valamilyen hétköznapi elakadásról, működésbeli zavarról van szó, ritkábban tényleges betegségről.

Ha úgy érzi, Önnek vagy hozzátartozójának szüksége van segítségre, ismerkedjen meg szolgáltatásainkkal és bátran vegye fel velünk a kapcsolatot.

 


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!