Mi a mozgásterápia és kiknek ajánljuk?

2019. október 15.

Interjú Ganti Eszterrel, a Traumaközpont mozgásterapeutájával.

 

Mi a mozgásterápia?

A mozgás és érintés orientált csoporton, újra megtanulnak a résztvevők a testükben lenni, és kapcsolódni a testükben felbukkanó érzésekhez, és megtanulják értelmezni a testük által adott jelzéseket az itt és most-ban. Minden résztvevő dönthet úgy, hogy megengedi, átengedi vagy elengedi az érzést. Mindenki a testéből kiindulva, a teste jelzéseire figyelve tudatosíthatja és felismerheti az érzelmi blokkjait, akadályait a hozzájuk tartozó gondolatokkal együtt (legyen az elfojtott érzés vagy spontán érzelmi elöntés). A Traumaközpontnál csoportos és egyéni mozgásterápia is lehetséges.

Hogyan zajlik egy mozgásterápiás, csoportos óra?

A csoport alkalmakat egyéni mozgással kezdjük, mindenki felfedezheti, hogy milyen mozgások esnek jól neki. Majd ezt követően többnyire párban, hármasban, vagy a teljes csoport együtt dolgozik. A párok és az együtt dolgozó csoporttagok szabadon választhatják ki egymást. A különböző gyakorlatokat egy rövid megosztó kör követi, amelyben a résztvevők elmondhatják, hogy hogyan érezték magukat és mit éreztek az egyes gyakorlatok során. A megosztás segít abban, hogy sokkal mélyebb tudatszinteken tudunk dolgozni és megtapasztalni a mozgásterápia hatásait. Segít az érzelmek megélésében és azok tudatosításában.

A csoportban résztvevők egyszerű helyzetekbe csöppennek, ahol megfigyelhetik és tudatosíthatják, hogy a különböző hatások, mint például amikor valaki megérint vagy ő hozzáér valakihez, egy felé tett mozdulat, vagy egy instrukció hogyan hat rá.

A csoportos órára érdemes lehet esetleg tollat és papírt is magunkkal hozni, hátha ráébredünk valami olyan fontos dologra, amit később szeretnénk a pszichológusunkkal is megbeszélni.

Milyen tünetek enyhítésére alkalmazható a mozgásterápia?

A mozgásterápia segít abban, hogy egyes helyzetekben jobban jelen tudjunk lenni, mint korábban. Ezáltal akár a trauma okozta tünetek enyhítésében is segíthet, de a szorongás, a stressz, a kiégés és a traumás stressz oldásában is segíthet.

Továbbá a mozgásterápia során odafigyelünk a tudatos légzésre és nagy hangsúlyt fektetünk a testtudatra is, ezáltal a csoportban résztvevők könnyebben rájöhetnek arra, hogy nekik mi a jó, a hatásos és hogy merre haladjanak, ahhoz, hogy jobban jelen tudjanak lenni saját életükben és kapcsolatot teremtsenek a saját érzéseikkel, jobban megéljék azokat.

Mi a célja és ki a célközönsége a Traumaközpontos mozgásterápiáknak?

A foglalkozás célcsoportja tulajdonképpen bárki lehet, aki szeretné jobban megismerni és kifejezni önmagát. Továbbá olyanoknak is ajánljuk, akiknél a verbális terápia nem működött jól, nehezükre esett az érzelmeiket szavakba önteni, ugyanis a non-verbális terápia ennek fejlődését is segítheti, fellazíthatja az egyént a verbális terápiára. A foglalkozás során a résztvevők megtanulnak kommunikálni és kifejezni önmagukat egy másik eszköztáron keresztül.

A terápia célja az, hogy a kliens újra kapcsolatba kerüljön a testével, az érzéseivel, az itt és most-ban egészen jelen tudjon lenni és, ezáltal igazán kapcsolatba tudjon kerülni önmagával. Amikor valaki kapcsolatban van önmagával, tudatosítani tudja a teste jelzéseit, felismeri az érzelmi blokkokat és a hozzájuk tartozó gondolatokat, mint például a félelem, a düh vagy a szégyen. A csoport célja, a múltból jövő gondolatok, érzések megengedése, átengedése és elengedése, és az itt és most teljes megélése.

A mozgásterápián, azok akik nem járnak egyéb terápiára és azok, akiknek folyamatban lévő terápiás sorozatuk van, egyaránt részt vehetnek.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!