Filmművészet és a családon belüli erőszak

2020. november 23. | családon belüli erőszak

A családon belüli erőszak sűrűbben fordul elő a világban, mint azt gondolnánk. Gyakran idézett adat, hogy hetente egy nő veszti életét családon belüli erőszak következtében. Az ilyesfajta erőszakos cselekedet nem csak az áldozatok testét fenyegetik, hanem a lelküket, mentális egészségüket is.

Napjainkban egyre többször és egyre több platformon kerül fókuszba a családon belüli erőszak, mely sokáig úgy élt a köztudatban, mint egy tényező, amiről nem lehet nyíltan beszélni. Több művészeti ág is igyekszik egyre szélesebb körben felhívni a figyelmet erre a tabutémára, így van ezzel a filmművészet is.

Összegyűjtöttünk öt olyan filmművészeti alkotást – egy rövidfilmet, két mozifilmet és két sorozatot – melyek különböző nézőpontok mentén hívják fel a figyelmet a családon belüli erőszakkal való küzdelem fontosságára.

Összezárva (2020)

A magyar rövidfilm a koronavírus következményeként kialakult karantén általi megnövekedett családon belüli erőszakra helyezi a hangsúlyt. A négyperces kisfilm rávilágít, hogy a környezet általi passzivitás mekkora szerepet játszik egy bántalmazó helyzet kialakulásában és annak fennmaradásában. A film célja egyrészt, hogy a családon belüli erőszakra felhívja a figyelmet és a közbeszéd részéve váljon, másrészről segítségnyújtás az érintetteknek, hogy merjenek segítséget kérni.

Láthatás (2017)

Bár Miriam és Antoine hivatalosan elváltak egymástól, továbbra is bíróságra járnak. A nő szeretné kiharcolni, hogy fiúkra egyedüli felügyeletet szerezzen, megfosztva volt férjét a láthatási jogtól. A megtört és szemlátomást igyekvő Antoine-t látva a bírónő a közös felügyelet mellett dönt. A rettegő Miriam mindent elkövet, hogy szeretteit megóvja, ezért titkolja új lakcímüket. Antoine csupán a kiharcolt jogainak szeretne érvényt szerezni, és nem érti egykori felesége bizalmatlanságát. Vajon az apa valóban erőszakos, és Miriam okkal fél tőle, vagy a nő meg akarja téveszteni a bíróságot?

A láthatatlan ember (2020)

Következő ajánlásunk elrugaszkodik a realitás talajától, s a sci-fi világába visz minket.  Cecilia Kass egy bántalmazó kapcsolat áldozata. Férje egy briliáns tudós, aki hatalmas vagyont halmozott fel az évek során. Cecilia arra az elhatározásra jut, hogy nem maradhat tovább ebben az abuzív viszonyban, ezért egyik éjszaka megszökik, és elrejtőzik. Tervében segítségére van a nővére, egy gyerekkori barát és annak tinédzser lánya.

A menekülést követően Cecilia erőszakos exe öngyilkosságot követ el, és hatalmas vagyonának egy jelentős részét feleségére hagyja. Cecilia arra gyanakszik, hogy élettársa halála csak színjáték volt. Hátborzongató események sora veszi kezdetét, melyek szerettei és saját életét is veszélyezteti. Cecilia elméje kezd megbomlani, miközben kétségbeesetten próbálja bizonyítani, hogy kísérti őt valaki, akit senki sem lát.

Patrick Melrose (2018)

Ebben a 2018-as ötrészes minisorozatban Patrick Melrose életét követhetjük nyomon, aki mögött nem egyszerű múlt áll. A szadista apa mellett felnövő fiúból heroinista férfi vált az évek során. A történet ott veszi kezdetét, hogy ez a bántalmazó, hideg apa meghal. Láthatjuk, hogy Patrick apja emlékével és ezzel egyidejűleg függőségével hogyan sikerül megküzdenie.

Hatalmas kis hazugságok (2017)

A sorozatban hét epizódon keresztül követhetjük nyomon a kaliforniai felső-középosztály életét. Édesanyák, férjeik és gyerekeik, akik az iskolás éveik elején vannak. Az élet nagystílű, a felszínen minden tökéletes. A sorozat előrehaladtával nagyon pontosan bontakozik ki a felszín alatt meghúzódó családon belüli erőszak természete, a bántalmazó és bántalmazott viszonya, ennek a viszonyrendszernek az elfojtása, tagadása, s hogy mindezeknek milyen hatása is van a gyerekekre, mind egyéni, családi és iskolai szinten.

 

Mint ahogy a fent említett alkotások is bemutatják, a családon belüli erőszak gyakori mentális következménye a depresszió, különböző szorongásos zavarok vagy a poszttraumás stressz-zavar tünetei. Az ellátás hiánya további komoly szenvedéssel járhat a túlélők számára. Ezen testi-lelki problémákkal való megküzdéséhez nyújtunk terápiás segítséget a Traumaközpontban.

 


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!