Az emberkereskedelem Magyarországon

2019. július 29.

Magyar állampolgárok sajnos belföldön és külföldön egyaránt gyakran válnak kizsákmányolás, emberkereskedelem áldozatává. A leginkább érintett társadalmi csoportok közé tartoznak a mélyszegénységben élők, az alacsony iskolázottsággal rendelkező fiatalok, a romák, az egyedülálló anyák, valamint a hajléktalan férfiak.

Magyar nők, férfiak, fiúk és lányok egyaránt válnak a szexuális célú kizsákmányolás áldozatává hazánkban és külföldön, főképp Európában, kiemelkedően magas számokkal Németországban, Hollandiában és Franciaországban.

Az áldozatokra jellemző, hogy állami nevelő- és javítóintézetből kerülnek ki, gyakran súlyos, feldolgozatlan gyerekkori traumát cipelnek magukkal, nem ritkán szexuális abúzust szenvedtek el. Az áldozattá válás valószínűségét növeli, ha hiányoznak a segítő baráti és családi kapcsolatok, amelyet az emberkereskedő tudatosan igyekszik kihasználni.

Az emberkereskedők gyakran kényszerítenek magyar nőket és férfiakat munkacélú kizsákmányolásra hazánkban és külföldön is (főképp Németországban, az Egyesült Királyságban és Hollandiában). A magyar férfiakat általában mezőgazdasági munkák, építkezések és gyári munkák során zsákmányolják ki Nyugat-Európában.

Ki válhat az emberkereskedelem áldozatává?

Az emberkereskedelem jelensége nem válogat, az áldozatok lehetnek nők vagy férfiak, gyerekek vagy felnőttek. A kibocsátó országok tekintetében Magyarország a legérintettebbek között szerepel Európában, vagyis a magyar áldozatok száma kiemelkedik az európai statisztikákban.

Az áldozatokat általában a jövedelmező munkalehetőség, a szebb jövő reménye vagy a szerető kapcsolat ígérete hajtja bele az emberkereskedők csapdájába. Ugyan bárki válhat áldozattá, mégis vannak olyan tényezők, sérülékenységek, amelyek az emberkereskedők malmára hajtják a vizet, ilyen lehet például a családon belüli erőszak, a kilátástalan anyagi helyzet, a szexuális bántalmazás vagy a szerető családi közeg hiánya.

Úgy, ahogy emberkereskedelem áldozatává is akárki válhat, emberkereskedő is lehet bárki, akár családtag, rokon vagy barát is. Az emberkereskedők az áldozatok sebezhetőségét kihasználva férkőznek a bizalmukba és a megszerzett bizalomra építve zsákmányolják ki őket.

Aki egy jobb munkalehetőségre vágyik, annak kitalálnak egy hamis külföldi állásajánlatot, amely sokszor akár az interneten is meg van hirdetve, hogy minél hihetőbbnek, valóságosabbnak tűnjön. Majd a kiutazásuk után elveszik az irataikat, a pénzüket, a telefonjukat, hogy minél kevesebb kapcsolatteremtési lehetőségük legyen a külvilággal. Van, akinek sikerül megszöknie, sokan viszont akár évekig is az emberkereskedők áldozatai maradnak.

Gyakran esnek áldozatul azok a fiatalok is, akik állami nevelő- vagy javítóintézetekből kerülnek ki. Nekik általában hiányzik a támogató családi közeg az életükből, a kapcsolati háló, amely megóvná vagy figyelmeztetné őket ezekre a veszélyekre.

Ezt az emberkereskedők is jól tudják, így ezekben az esetekben az emberkereskedő általában egy jóképű, fiatal férfi, aki kialakítja a bizalmat a lányokkal és kapcsolatot létesít velük. Elég hamar felmerül a kérdés, hogy nem költöznek-e ki külföldre a jobb élet reményében és mivel ezeknek a fiataloknak nincsen féltő családjuk, aki visszatartaná őket, kérdéseket tenne fel, ezért általában ki is utaznak, majd külföldön szexuális kizsákmányolás áldozatai lesznek.

Mi történik, ha sikerül kikerülniük az emberkereskedelemből?

Azok az áldozatok, akiknek sikerül kikerülniük fogva tartóik csapdájából, sajnos súlyos traumával kell megküzdeniük, sokkal nehezebben alakítanak ki bizalmi kapcsolatot bárkivel. Nem csak testileg, de lelkileg is sérülnek a kizsákmányolás következtében.

Mindeközben pedig újra kellene kezdeniük az életüket, be kellene fejezniük a tanulmányaikat, végzettségeket kellene szerezniük, lakhatást, munkahelyet kellene találniuk. Így kifejezetten fontos, hogy az őket támogató pszicho-szociális szakemberek segítségével fel tudják dolgozni a velük történteket, újra tudják fogalmazni önmagukat, céljaikat és sikeres megküzdési stratégiát alakítsanak ki. Ennek hiányában sajnos nagyon gyakori az újbóli áldozattá válás.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!