Amikor megelőzni már késő: a burnout, azaz kiégés felismerése és kezelése

2019. március 01.

Csökkent munkakedv, a teljesítmény és motiváció hanyatlása, a „nem vagyok rá képes” érzés. Huzamos ideig tartó stressz, a munka során az átlagosnál nagyobb mértékű empátia igénye és elégtelen szervezeti folyamatok is vezethetnek kiégéshez. Mik a tünetek és mit lehet tenni ellene? 

Mit jelent a burnout vagy kiégés és kit érint?

A burnout, vagyis kiégési szindróma egy olyan speciális munkahelyi ártalom orvosi elnevezése, amelynek vezető tünete a fizikai-érzelmi-mentális kimerülés. A kiégés hosszabb ideig tartó stressz, elsősorban fokozott érzelmi megterhelés következtében alakul ki.

Az állapot során a személy tartós tehetetlenséget, inkompetencia-érzést, csökkent munkakedvet él meg, motivációja és teljesítménye csökken, munkahelyi elfoglaltságait monotonnak és értéktelennek ítélheti meg.

Elsősorban azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el, humán területen dolgoznak vagy akiknek munkájukhoz az átlagosnál sokkal nagyobb mértékű empátiára vagy azonosulásra van szükségük.

Mi okozza a kiégést és mit lehet tenni ellene?

A kiégés tüneteinek kialakulása leggyakrabban a következő okokra vezethetők vissza: szervezeti folyamatok elégtelensége (pl. visszajelzés hiánya, megerősítés hiánya, túlzott adminisztratív terhek, korlátozott előrejutási lehetőségek), gyakori krízishelyzet, alacsony jövedelem, nagy felelősség, egyéni határok rugalmas kezelés.

Fontos tudni, hogy a kiégés megelőzhető (prevenció) és kezelhető (intervenció) probléma.

Mind a prevenció, mind az intervenció megjelenhet a személy és az intézmény szintjén is. Egy munkahelyi vagy akár iskolai környezetben fontos szerep hárul a munkatársakra, csoporttársakra, akik segítségére lehetnek a problémával küszködő egyénnek.

Egy jó csapatban a kiégés lehetősége a minimális szintre csökkenthető, köszönhetően az egymásra figyelésnek, a jó emberi kapcsolatoknak. Továbbá, előadások, tréningek, önismereti foglalkozások szervezésével a stresszhez való jobb alkalmazkodást és jobb megküzdést tudjuk segíteni.

A Traumaközpontban szervezünk olyan foglalkozásokat, előadásokat, melyek segítségével hatékony lépéseket tehetünk a burnout megelőzősére vagy kezelésére. Amennyiben érdekli egy ilyen foglalkozás, olvasson róla bővebben itt vagy vegye fel velünk a kapcsolatot.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!