A traumatudatos ellátás, és ennek az elmúlt évben betöltött szerepe

2023. április 18.

Mit jelent, miért fontos és hogyan jelenik meg a mindennapokban a traumatudatos ellátás?

A szomszédunkban jelenleg is zajló háború következtében Magyarországra is érkeznek olyan menekülő gyermekek és családok, akik segítségre és támogatásra szorulnak. A Magyarországi Terre des Hommes alapítvánnyal együttműködésben a Traumaközpont közösen dolgozik azon, hogy az Ukrajnából menekülő gyermekek és családok számára fenntartható, jóllétüket biztosító támogatást nyújtson. A projekt keretin belül egyéni és csoportos pszichológiai segítséget és tanácsadást biztosítunk szülőknek, családoknak és a gyermekek számára, csoportos és egyéni szupervíziók során, valamint képzések tartása révén támogatjuk a projektben dolgozó pszichológusok, szakemberek, önkéntesek és az ellátóhelyeken a traumatizált emberekkel dolgozók munkáját.

Richter Júlia, a Traumaközpont szakmai vezetőjével és munkatársaival, Horváth Anikó és Nánási Andrea krízistanácsadó szakpszichológusokkal beszélgetett a Terre des hommes szakmai munka összehangolásáért felelős szakértője, Varga-Sabján Dóra.

„Horváth Anikó: A megküzdés támogatásában és a trauma feldolgozásában is sokat segít a biztonság, stabilitás és kiszámíthatóság megteremtésén túl a meglévő erőforrások megerősítése, például a közösség összetartására és támogató erejére építéssel, csoportos beszélgetések, közösségi programok szervezésével. A megszokott napi tevékenységek, rutinok fenntartása, úgy mint az iskolába járás, főzés, közös bevásárlás hozzájárul az énhatékonyság érzésének visszaszerzéséhez, mind a gyerekek, mind a felnőttek esetében.”

A teljes interjú itt olvasható.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!