A családtagok és barátok szerepe a terápiában

2019. február 16.

A terápiára járó személy közvetlen környezete kulcsszerepet játszhat a beteg gyógyulásában. Fontos azonban, hogy ennek a módját és eszközeit a beteggel és esetleg a terapeutával egyeztetve, közösen alakítsuk ki.

A terápiás folyamatokat nagyban segíti, ha a páciens mellett olyan támogató személyek vannak, akik képesek a saját reakcióikat kontrollálni a terápiára járó személy esetleges intenzív kitörései során.

Fontos, hogy a családtagok és barátok támogatóan és empátiával kövessék a folyamatot és engedjék a páciensnek, hogy beszéljen az érzelmeiről és a reakcióiról. A támogató közegnek nem szabad azt gondolnia, hogy az ő feladata lenne a tanácsadás vagy az ő felelőssége a páciens gyógyulása.

Fontos, hogy a családtagok, barátok is tisztában legyenek a poszt traumás állapot esetleges tüneteivel. Így könnyebben tudják felismerni, ha a hozzátartozójuknak segítségre van szűksége, illetve az esetlegesen kirívó, megváltozott kapcsolati működést is a helyén tudják kezelni.

A családtagok és barátok, ha úgy érzik, tudják támogatni a beteg gyógyulását, kérdezzék meg tőle, hogy milyen módon lehetnek a segítségére, alakítsák ki közösen a keretrendszert és nagyon fontos, hogy utána tartsák is magukat a vállalásukhoz. Fontos a biztonság, kiszámíthatóság a túlélők számára.

 

Általánosságban a következő módokon lehetünk a legnagyobb segítségére a terápiára járónak:

  • Amikor csak tudjuk, hallgassuk meg.
  • Ha a terapeuta javasolja, kísérjük el a családtagunkat, barátunkat a terápiás ülésre.
  • Tartsuk tiszteletben azon jogát, hogy beszéljen vagy ne beszéljen az érzéseiről és múltbeli traumatikus élményeiről.
  • Fogadjuk el, hogy nem mindig lesz érzelmileg elérhető számunkra.
  • Tanuljuk meg, hogy mi zökkenti ki, idegesíti fel a másikat és ezt tartsuk tiszteletben.
  • Határozzuk meg világosan, hogy mikor vagyunk elérhetőek. Például, hívhat-e az éjszaka közepén is, ha támogatásra van szüksége?
  • Legyenek az elvárásaink realisztikusak azzal kapcsolatban, hogy a barátunk vagy családtagunk hogyan fog meggyógyulni.
  • Legyünk türelmesek. A traumából való kigyógyulás időigényes folyamat.

Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!