Pszichológiai elsősegély: Útmutató a helyszínen dolgozók számára

2023. január 26.

Megjelent a WHO kiadványa: Pszichológiai elsősegély: Útmutató a helyszínen dolgozók számára címmel, melyet a Traumaközpont, nevezetesen Dr. Sebestyén Árpád és Jeney Orsolya lektorált.

„Amikor szörnyű dolgok történnek a környezetünkben, az országunkban és a világban, szeretnénk segítő kezet nyújtani az érintetteknek. Ez az útmutató a pszichológiai elsősegélyről szól, amely humánus, támogató és praktikus segítség embertársaink számára, akik súlyos válságos helyzetben éltek át eseményeket. Azokhoz íródott, akiknek módjukban áll segíteni olyan embereken, akik rendkívül felzaklató eseményeket éltek át.

Keretet biztosít az emberek megsegítéséhez úgy, hogy közben tiszteletben tartja méltóságukat, kultúrájukat és képességeiket. Elnevezése ellenére a pszichológiai elsősegély a pszichológiai támogatás mellett társadalmi támogatás is.

Ön lehet dolgozó vagy önkéntes, akit felkértek arra, hogy segítsen egy súlyos katasztrófánál, vagy egy baleset helyszínén találja magát, ahol emberek megsérültek. Ön lehet pedagógus vagy egészségügyi alkalmazott, aki olyasvalakivel beszél, aki éppen tanúja volt egy szeretett személy erőszakos halálának. Ez az útmutató segít abban, hogy mit mondjon és mit tegyen, amivel leginkább segíthet a súlyos szenvedést átélő embereken. Arra vonatkozóan is információval szolgál, hogy miként vegyen részt egy-egy helyzetben önmaga és mások biztonságára ügyelve úgy, hogy a tetteivel ne okozzon kárt.” – olvasható a kiadvány előszavában.

A kiadvány itt érhető el.

 


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!