Mindannyian a megbélyegzés és a diszkrimináció leküzdéséért

2020. április 23.

A Traumaközpont fontosnak tartja a mentális egészséggel kapcsolatos általános társadalmi ismeretek és tudatosság javítását az egészségmegőrzés és betegségmegelőzés céljával. Ezért csatlakoztunk a Mental Health Europe (Európai Mentális Egészség Hálózat) kezdeményezéséhez, a Mindannyian kampányhoz.

Mi a Mindannyian kampány?

Mindannyian kampányt az Európai Mentális Egészség Hálózat indította el a stigmatizáció (vagy megbélyegzés) és a diszkrimináció megszüntetésére. A kampány fő célja, hogy felhívja a figyelmet a mentális egészséggel kapcsolatos problémákra, hogy megmutassa, ezek a betegségek sokkal gyakoribbak, mint gondolnánk, és hogy mindannyian részesei lehetünk a megoldásnak. Mindannyian részt tudunk venni a hozzáállás megváltoztatásában, a mentális betegségekkel élő emberekkel kapcsolatos megbélyegzés és diszkrimináció leküzdésében.

Miért fontos a figyelemfelhívás?

Ugyan a mentális egészséggel kapcsolatos figyelemfelhívás az elmúlt évtizedben sokat javult, a stigmatizáció és a diszkrimináció azon emberek felé, akik mentális problémákkal küzdenek továbbra is elfogadhatatlanul magas. Ez főképp azzal magyarázható, hogy a mentális betegségeket még mindig dominánsan negatív sztereotípiák övezik.

Megfelelő ismeretek és tudatosság hiányában még mindig túlnyomó többségben vannak a tévhitek a mentális betegségekkel küzdő emberekkel kapcsolatban nem csupán a médiában, hanem a vállalati és iskolai közegben, illetve sajnos az egészségügyi szektorban is. Ilyen tévhitek például, hogy “A depresszió a gyengeség jele, akkor vagyunk erősek, ha magunktól küzdjük le és nem kérünk segítséget.“ vagy “A kamaszok zűrzavaros időszakon mennek keresztül, nincs miért aggódni, ilyen a serdülőkor.” vagy “Mentális problémával képtelenség dolgozni.”

A kampány magyar nyelvű tájékoztató anyagai az alábbi linkre kattintva érhetők el: https://www.mhe-sme.org/each-of-us-campaign-now-available-hungarian/


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!