Tapasztalatmegosztás a „Testben otthon” mozgáscsoportról

2023. március 14. | IKT , jarovinszkijvera , mozgáscsoport , mozgásterápia , táncterápia , trauma , traumaoldás , TRE

A 2022. Őszén indult “Testben otthon” 10 alkalmas testorientált traumaoldó mozgáscsoport az integrált kifejezés és táncterápia (IKT) és a TRE® (stressz,-izomfeszültség, és traumaoldó gyakorlatok) segítségével, 2023. februárjában ért véget. A csoportot Jarovinszkij Vera tanácsadó szakpszichológus, integrált kifejezés -és táncterapeuta, táncművész, EMDR Practitioner jelölt, TRE provider vezette. A mozgáscsoportról bővebben a résztvevők beszámolói után olvashatnak.

 

Visszajelzések a „Testben otthon” csoportról:

„Számomra sokat jelentett, hogy bár legtöbbünk egy csomó félelemmel, szorongással jött a csoportba, de mégis alkalomról-alkalomra ott voltunk, odafigyeltünk egymásra, meghallgattuk egymást és egy – egy mozgásban szavak nélkül tudtunk összekapcsolódni. Szerintem jó kombináció volt a mozgásos feladatok és a TRE ( Trauma and Tension Releasing Exercise) összekapcsolása. A mozgás során sikerült sokkal jobban megérkeznem a testembe, önmagamra hangolódnom és így már sokkal könnyebb volt a TRE-be beleengednem magam. A zenék összeválogatása kifejezetten jó volt szerintem – nem unalmas, de nem is „vitte el” a csoportot, olyan szépen tudta kísérni, néha kicsit vezetni a folyamatokat. Nekem fontos tapasztalás volt, hogy bár kívülről nem látható és talán észre sem veszem, de könnyen lehet, hogy a másik ember is küzd valami hasonlóval, valami hasonlóan nehézzel, mint én, hogy talán neki sem olyan egyszerű jelen lennie a mindennapokban, hogy őt is kísérti, kíséri valami a múltjából – hogy talán több a közös bennünk, mint gondolnám. Bár eddig is jelen volt az életemben a spontán „TRE”, de most már tudatosan, „irányítottan” tudom vele levezetni a stresszt és a feszültséget – nemcsak azokat, amik a mindennapi helyzetek miatt jelennek meg, hanem azokat is, amik a múlt traumái miatt jönnek elő, aktiválódnak bennem valamilyen jelenbeli esemény miatt. A csoportot nagyon biztonságosnak éreztem, és bár mindig szorongtam előtte, de mégis jó érzés volt megérkezni az alkalmakra. Olyan volt, mint egy védett hely, ahol egy kicsit megpihenhettem, ahol kapcsolódhattam a bennem lévő nehéz érzésekhez, a többiekhez, akik mivel hasonló dolgokat éltek meg, mint én, értették azt, amiről beszéltem. Sőt mindezek mellett, még néha a nevetésnek is jutott hely.” ( Kriszta) 

 

„A csoport abban segített, hogy jobban kapcsolódjak a saját testemhez és az ezen keresztül megélt tapasztalásaimhoz. Ezek sokszor nagy rácsodálkozások és pozitív élmények voltak. Azt ugyan még nem tudta elősegíteni, hogy jobban megbízzak benne, de fontos élményforrásaim, melyeket segítségül hívhatok, visszanyúlhatok értük nehezebb időszakokban. Sokat jelent számomra az a megélés is, hogy a mozgás nagyon rövid idő alatt segít kilendülni nehéz lelkiállapotokból. A tánc csodálatos formája az önkifejezésnek, ha hagyom magam feloldódni benne. A csoport közege és a csoportvezetés is biztonságos volt számomra.” (Zsófi) 

 

„TRE- t minden nap használom azóta valamilyen mértékben, segít a jobb megértésben. Zenére mozgás, a mozdulatok szimbolikus értelme új tapasztalat számomra., ezt is jól esik gyakorolni.”  (egy résztvevő) 

 

„A csoport egy olyan közeget adott nekem, ahol teljesen biztonságban érezhettem magam és elfogadó közegben megélhettem, hogyha nehéz érzéseket is hordozok, az teljesen rendben van. Megtapasztaltam, hogy másokban máshogyan, de szintén mély megélések vannak, küzdelmek, félelmek is, fel és le mozgások. Volt terem és időm magamhoz és másokhoz is kapcsolódni. A TRE gyakorlata lépésről lépésre bontakozott ki, és jó volt a mozgásos gyakorlatokkal való kombináció is, segítette a jelenlétet, a kapcsolódást. Az otthoni gyakorlásban is még sok felfedezendő van, kísérletezés és kíváncsiság. A testem remegésével egyszerre tudom megélni az elengedést, a kontrollálatlanságot és azt, hogy ez az én akaratomtól is függ, közben pedig figyelhetek a testem történéseire. A hétköznapokban pedig összességében a csoportban megélt dolgokhoz tudok visszanyúlni, amikor szükséges”. (Éva)

 

„Sokat tanultam a mozgás terápiás feladatokon keresztül a saját magammal való kapcsolatomról és arról, hogy mit várok a világtól. Egyszerű tét nélküli szituációkban könnyebb felismerni a triggereket, amik bennünk vannak. A TRE pedig a kontroll elengedésben segített és abban, hogy meglássam a testem tudja mi a jó nekem”. (Nóra) 

 

„Az elején nem tudtam, miért is lesz ez jó nekem. Aztán az első / második alkalommal kezdtem  szorongást érezni és rájöttem, hogy emberek között kapcsolódás és biztonságkeresés nagyon is nem könnyű nekem. Jó volt, hogy saját ritmusomban haladhattam ebben. Izgalmas volt, ahogy elkezdtünk összeérni. Számomra a legemlékezetesebb, ahogy a fájdalmak, meg ellenállások elkezdtek megpuhulni és megjelent közöttünk egy valóságos, néha kibuggyanó derű. Izgalmas volt a projekciók megjelenése is, azt hiszem, kevéssé dolgoztam még ezzel, de a munkám kapcsán sokat segített, illetve tágíthatja az önismereti keretet is. Amit magammal viszek, talán az, hogy kereshetem a saját ritmusomat és határaimat. Nehezen fogalmaztam meg utolsó alkalommal, hogy mi is történt velem ez idő alatt, de azt hiszem, a határaimmal dolgoztam a legtöbbet a hétköznapokban. És bár tudom úgy is látni, hogy olyan, mintha semmi nem történt volna, közben nagyon nagy apró lépések történtek. Talán azt is, hogy ha merek ránézni arra, ami bennem van – akár ciki, akár nem-, akkor abból hatalmas dolgok történhetnek. Az utolsó alkalom mérföldkő volt az étkezéshez való viszonyomban: soha nem gondoltam volna, hogy pozitív érzések lehetnek bennem az ‘én és az evés’ témában. És, ami kezd felsejleni előttem a csoport végeztével, hogy továbbra is mehetek a saját ritmusomban. Van, hogy sokáig nem gyakorlom a TRE-t, pedig jó lenne, de valamiért nem teszem. Aztán meg átfordul és gyakorlok és megrendítően jó dolgok történnek, tapasztalom a testem hihetetlenségét. Talán elkezdek hinni abban, hogy gyógyulhatatlannak tűnő dolgokkal a test még tud mit kezdeni, még 23 év elteltével is”. (Sári) 

 

„Testben otthon” mozgáscsoport

Életünk során átélt traumatikus élményeink testi lenyomatokként, vagyis befejezetlen válaszként fizikai, érzelmi blokkokat és testünktől való elidegenedést, szétkapcsolódást okozhatnak. A mozgáscsoport célja, hogy az egyéni, páros és kiscsoportos testtudati gyakorlatokon keresztül felismerhetővé és kifejezhetővé válhassanak az alkalmazkodást nem szolgáló reakciómintáink. A testünkre hangolódás, önazonos megmutatkozás megsegíti a biztonságos kapcsolódást testünkhöz. 

A stabilizációs gyakorlatokkal és TRE technika gyakorlásával „kikapcsolhatjuk és újraindíthatjuk” az idegrendszer állapotából eredő izomfeszültséget, amely célja a neurofiziológiai egyensúly helyreállítása és az érzelmi önszabályozás biztosítása.

Ezt a csoportot azoknak ajánljuk, akik: 

  • sokszor élnek át intenzív érzelmeket és nehezen szabályozzák azokat
  • ha tehetetlenséget, kétségbeesést, pánikreakciót élnek át helyzetekben
  • ha lefagyást, cselekvésképtelenséget, kiüresedést tapasztalnak 
  • ha álmatlansággal, motiválatlansággal, rémálmokkal, emlékbetörésekkel, kapcsolódási nehézséggel küzdenek
  • ha testükhöz nehezen kapcsolódnak, vagy akár nagyon negatív érzelmeket társítanak hozzá
  • ha krónikus testi fájdalommal küzdenek
  • ha szeretnének a mindennapokban olyan technikákat elsajátítani, amik segíthetnek a negatív állapotaik, érzelmeik szabályozásában. 

A visszajelzések a csoporttagok hozzájárulásával jelentek meg.  További információ: https://traumakozpont.hu/adatvedelem/


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!