A pszichológiai elsősegély fontossága a munkahelyeken

2019. október 09.

Az egészségügyi elsősegély készségszintű ismerete feltétele az autóvezetői jogosítvány megszerzésének és rengeteg munkahely képez és jelöl ki felelős elsősegélynyújtókat, amely a vállalat méretétől és a tevékenységtől függően jogi kötelessége is a munkáltatónak. Abban tehát nincs vita, hogy a vállalatoknak komolyan kell venniük az elsősegélyt és ennek érdekében lépéseket kell tenniük.

Adódik a kérdés, hogy miért nem terjed ki az a hozzáállás, amit a testi elsősegély esetében tapasztalunk a pszichológiai elsősegélyre is? A munkahelyi környezetben is történhetnek olyan traumatikus események (például egy súlyos munkahelyi baleset, egy munkatárs halála vagy zaklatás), előfordulhatnak olyan krízishelyzetek, amikor a pszichológiai elsősegély alkalmazásával azonnal segíthetjük a munkatársat a negatív stresszel való megküzdésében és ezzel nagy eséllyel segíthetünk megelőzni későbbi komolyabb poszt traumatikus tüneteket. Fontos tehát, hogy a lehető legtöbb munkatárs, de legalább néhány kijelölt kolléga képzés útján elsajátítsa a pszichológiai elsősegély lépéseit.

Egyszerűen fogalmazva tehát a pszichológiai elsősegély egy olyan támogató és együttérző jelenlét, aminek három célja lehet:

  1. stabilizálás (biztonságot teremteni, megakadályozni a helyzet romlását),
  2. enyhíteni az akut negatív stresszt valamint
  3. további szakszerű segítséghez való hozzájutást elősegíteni, ha szükséges.

Fontos, hogy a pszichológiai elsősegély nem jár diagnózis felállításával vagy kezeléssel.

A pszichológiai elsősegély tehát azoknak az embereknek segíthet, akik egy súlyos krízishelyzetet élnek vagy éltek át közvetlenül a segítségnyújtás előtt. Aki elsajátítja a pszichológiai elsősegély alapjait, útmutatót kap ahhoz, hogyan tudja a legtámogatóbb dolgokat mondani és tenni egy emberért, aki súlyos negatív stressz hatása alatt áll. Így a kezdeti nehéz körülmények során tud a traumát átélt személy segítséget kapni, ezzel elősegítve a rövid és hosszú távú adaptációját.

A pszichológiai elsősegély egy rövid, ideális esetben 2 nap hosszúságú képzés keretében tanulható meg és semmilyen előképzettség vagy tudás nem szükséges hozzá. A képzést sikeresen teljesítők érteni fogják a trauma hatásait és a leghatékonyabb stratégiákat, amelyek segíthetik a megküzdést, beleértve a biztonság megteremtését és az érzelmi komfort és támogatás nyújtását és olyan gyakorlati tanácsot és segítséget tudnak felajánlani, ami a munkatárs azonnali szükségleteit célozza.

Az a munkahely, amely a munkavállalók egészségét és jóllétét komolyan veszi és célja, hogy elkötelezett munkatársakkal dolgozzon, befektet ezek megvalósítása érdekében. Ennek egyik kiemelt területe a pszichológiai elsősegély képzések megszervezése.

A Traumaközpont képzései kiemelik a munkahelyi balesetek utáni helyzetek, krízisek kezelését és fókuszálnak arra is, hogyan lehet egy olyan kollégát segíteni, aki a munkahelyen kívül szenvedett el traumát, vagy akit a munkahelyen ért zaklatás. A Traumaközpont képzéseit minden esetben klinikai szakpszichológus tartja. További információ a vállalatoknak nyújtott képzéseinkről itt érhető el.

Források: 

Everly, G.S., Jr., & Lating, J.M. (2017). Johns Hopkins guide to psychological firstaid. Baltimore: Johns Hopkins Press.

Kitchener, B.A., Jorm, A.F., Kelly, C.M. (2015). Mental Health FirstAid International Manual. Mental Health FirstAid International


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!