A Látókép Ensemble és a Traumaközpont közös filmvetítést szervez

2019. október 14.

A Látókép Ensemble és a Traumaközpont filmvetítést szervez 2019. október 24-én, csütörtökön 19 órai kezdettel a HPS KultSzalonban (1054 Budapest, Hold utca 21. 66-os csengő, 4. emelet). Az Emberkereskedelem elleni küzdelem európai napjának alkalmából a többszörösen díjnyertes Egy nő fogságban című dokumentumfilmet fogjuk levetíteni, amely a modernkori rabszolgaságot dolgozza fel.

Amennyiben szeretnél többet megtudni az emberkereskedelem jelenségének magyar vonatkozásáról a filmvetítés előtt, akkor olvasd el a témában írt blogbejegyzésünket.

A vetítést követően a film által felvetett kérdésekről Hajdu Szabolcs beszélget a film rendezőjével, Tuza-Ritter Bernadettel, a Traumaközpont szakemberével, Somogyi Zsófia Borbála klinikai szakpszichológussal és az IOM budapesti irodavezetőjével, emberkereskedelemmel foglalkozó szakértővel, Lehel Balázzsal.

Tuza Ritter Bernadett

Magyar függetlenfilmes rendező és vágó. Szakterülete kreatív dokumentumfilmek és játékfilmek készítése. A budapesti Színház és Filmművészeti Egyetemen tanult rendezést és vágást. Számos nemzetközi nagyjáték- és rövidfilm, valamint dokumentumfilmek vágója.

Első egész estés rendezése Egy nő fogságban (A Woman Captured) címmel meghívást kapott az amerikai Sundance Filmfesztivál dokumentumfilmes versenyprogramjába (World Cinema Documentary Competition 2018), melyre magyar film esetében még nem volt példa. A film közel 80 fesztiválon szerepelt és 29 díjat nyert. 2018-ban a legjobb 5 európai dokumentumfilm közé választották, majd 70+ televízió csatornán mutatták be világszerte. A HSE, a Magyar Filmakadémia és az Európai Filmakadémia tagja.

Somogyi Zsófia Borbála

Traumaközpont klinikai szakpszichológusa. Több mint 15 éve dolgozik pszichológusként, és ezalatt főleg olyan célcsoportokkal foglalkozott, akik valamilyen szempontból nehéz sorsúak, a társadalom perifériáján élők, egyben gyakran traumatikus eseményeket átélők is.

Munkája során sokat tanult klienseitől többek között a kiszolgáltatottságról, az akarat elvesztéséről és a bizalmi légkörben való gyógyulás lehetőségéről. A Traumaközpontban kiemelten fontos feladatnak tekintik a hátrányos helyzetű vagy előítélettel kezelt társadalmi csoportokhoz tartozók ellátását, illetve olyan traumát átélt személyek rehabilitációját, akiknek az anyagi vagy társadalmi helyzete nem teszi lehetővé a szakszerű, folyamatos segítséghez való hozzáférést.

Lehel Balázs

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kormányközi szervezet, amely 1951-ben jött létre azzal a céllal, hogy tanácsadással és különböző szolgáltatásokkal támogassa a tagállamokat a humánus és rendezett migrációs folyamatok előmozdításában. Az IOM 2016 óta egyben az ENSZ migrációs ügynöksége.

Az IOM munkáját az az alapelv vezérli, mely szerint a humánus és rendezett körülmények között történő migráció egyaránt szolgálja az érintett személyek ás társadalmak érdekeit. Lehel Balázs az IOM budapesti irodájának vezetője.

Jegyek – korlátozott számban – kizárólag online vásárolhatók a www.latokep.org oldalon , illetve a https://www.jegy.hu/venue/latokep-ensemble?q=látókép+ensemble&sgtype=pfvenue oldalon.


Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!