Blog

Szakmai anyagok, interjúk, közérthető cikkek pszichológusainktól. Oldalunkon elsősorban a traumák, krízisek és a pszichológiai elsősegély témaköreiről olvashat. Ha szeretne értesülni friss tartalmainkról, iratkozzon fel hírlevelünkre.

Június 27 – PTSD tudatosság napja

2022. június 27. | kepicszsanett , krooadrienn , ptsd , sebestyenarpad , traumatudatosság

Június 27-e a poszttraumás stressz-zavar tünetegyüttes, vagyis a PTSD tudatosság világnapja. Ebből az alkalomból a Traumaközpont három terapeutájával, Kepics Zsanettel, gyermek- és ifjúsági klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológussal, Kroó Adriennel, klinikai szakpszichológussal és EMDR terapeutával és Dr. Sebestyén Árpáddal, kríziskezelő szakpszichológussal és integratív gestalt-, transzperszonális- és hipnoterapeutával beszélgettünk.

Podcast: a Kínzástúlélők és a PTSD tudatosság napjának alkalmából a Cordelia Alapítvány és a Traumaközpont közös epizódja – Kiút a traumából- 12. rész

2021. június 25. | podcast , ptsd

Június 26-27 a Kínzástúlélők Világnapja és a PTSD tudatosság napja. Poscastsorozatunk egy éves évfordulóján a 25. Születésnapját ünneplő Cordelia Alapítvány munkatársaival beszélgetünk ezekről a kitüntetett napokról. Vendégeink esettanulmányok ismertetésével teszik érthetőbbé és szemléletesebbé számunkra a kínzás és a PTSD következményeit. Ezúton is köszönjük Dr. Hárdi Lillának, dr. Fuchs Ágnesnek és Barah Sohrabnak a megrázó, megható  és kifejezetten érdekfeszítő beszélgetést.

Podcast: Kerekasztal-beszélgetés traumáról és terápiáról a PTSD tudatosság napja alkalmából – Kiút a traumából – 1. rész

2020. június 27. | podcast , ptsd

Ma van a PTSD tudatosság napja, melynek alkalmából elindítjuk podcast csatornánkat ’Kiút a traumából’ címmel. Sorozatunk első részében Richter Júlia beszélget a Traumaközpont szakértőivel a poszttraumás stressz-zavar kialakulásáról, tüneteiről és a terápiás lehetőségekről.

„A traumatikus élmények spontán gyógyulást keresnek” – interjú Dr. Havelka Judittal, a Magyar EMDR Egyesület elnökével

2020. június 16. | emdr , ptsd

Az EMDR egy rendkívül hatékony traumafeldolgozási technika, és az idők folyamán teljes értékű terápiás módszerré nőtte ki magát. Ma már nem csak klasszikus poszttraumás állapotokban, hanem majdnem minden olyan pszichés probléma kezelésében segítséget tud nyújtani, amelynek hátterében traumatikus élmények –azaz diszfunkcionálisan működő információs-emlékezeti hálózatok - találhatók. Dr. Havelka Judittal, a Magyar EMDR Egyesület elnökével, az Európai EMDR egyesület vezetőségi tagjával, akkreditált EMDR trénerrel, kiképző szupervízorral, pszichotrauma specialistával beszélgettünk.

A leggyakoribb tévhitek a PTSD-ről

2020. június 11. | ptsd

A poszttraumás stressz-zavar, azaz a PTSD a mentális betegségek közül mára az egyik legismertebb. Számos film és könyv próbálta behozni ezt a témát a köztudatba, mégis sok hamis információ, féligazság alakult ki az évek során. Hat gyakori tévhitet gyűjtöttünk össze, melyeket tudományosan igazolt tények segítségével tisztáztunk.

    Szeretné munkánkat közelebbről is megismerni?

    Híreinkről, eseményeinkről és aktuális képzéseinkről havi hírlevelet küldünk feliratkozóinknak!